El Atmanın Önlenmesi (Müdahalenin Men’i) ve Ecrimisil (Haksız İşgal Tazminatı) Davaları
Haksız işgalde bulunan kişinin veya devletin müdahalesinin önlenmesi amacıyla açılan dava türü müdahalenin men’i davası olarak isimlendirilirken; haksız işgalde bulunan kişiden istenen tazminat ise ecrimisil (haksız işgal tazminatı) olarak adlandırılmaktadır. Halk arasında “kira parası” olarak adlandırılan ecrimisil davasını kira akdinden kaynaklanan tazminat ve alacak davası ile karıştırılmaması gerekmektedir. Nitekim niteliği, amaçları ve özellikleri birbirinden faklı iki dava türü olarak karşımıza çıkmaktadır.
1. Ecrimisil (Haksız İşgal Tazminatı) Nedir?
Ecrimisil, Yargıtay’ın yerleşmiş içtihatlarına göre, zilyet olmayan malikin, malik olmayan kötüniyetli zilyetten isteyebileceği bir tazminat türüdür. Malik olunan eşyanın haksız kullanımı sonucu istenen bir tazminattır.
2. Ecrimisil ve Kira Alacağı Farkı
Ecrimisil, tarafların anlaşmasıyla kurulan kira sözleşmesinden doğan kira alacağı ile karıştırılmamalıdır. Haksız işgal tazminatı, sahibinin izni olmadan kullanılan şey için talep edilirken, kira sözleşmesinde tarafların uygun iradeleri bulunmaktadır.
3. İşgalcinin Taşınmazdan Gelir Elde Etmesi Zorunlu Mudur?
Ecrimisil talep edilebilmesi için, haksız olarak kullanılan taşınmazın ekonomik tahsis amacı itibariyle gelir getirmeye özgülenmiş olması zorunlu değildir. Gelir getirmeyen ancak haksız kullanılan taşınmaz için de ecrimisil talep edilebilir.
4. Kimler Müdahalenin Men’i ve Ecrimisil Davası Açabilir?
El atmanın önlenmesi ve ecrimisil davaları malik veya onun mirasçıları tarafından açılabilir. Davalı, dava konusu taşınmaza haksız el atmış kişidir.
5. Paydaşlardan Ecrimisil Talep Edilebilir mi?
El atmanın önlenmesi ve ecrimisil davaları, paydaşların haksız işgalleri sonucunda da talep edilebilir. Taşınmazdan yararlanamayan paydaş, engel olan öteki paydaş veya paydaşlardan her zaman payına vaki el atmanın önlenilmesini ve/veya ecrimisil istiyebilir.
6. El Atmanın Önlenmesi ve Ecrimisil Davası Nerede Açılır?
El atmanın önlenmesi ve ecrimisil davaları, taşınmazın aynından doğan uyuşmazlıklardır ve taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde açılmalıdır. Görevli mahkeme, Asliye Hukuk Mahkemesi’dir. Ancak uyuşmazlık Kat Mülkiyeti Hukuku’ndan kaynaklanıyor ise Sulh Hukuk Mahkemesi’nde incelenmesi gerekir.
7. Ecrimisil Davası Açmak İçin Süre Var mıdır?
Ecrimisil davalarında, haksız eylem tarihinden itibaren geçmişe dönük 5 yıl için ecrimisil bedeli talep edilebilir.
8. Ecrimisil Nasıl Hesaplanır?
Ecrimisil hesaplama, uzmanlık gerektiren bir husustur ve taşınmaz üzerinde bilirkişilerce inceleme yapılmasını gerektirir. Ecrimisil, dava tarihinden geriye doğru hesaplanır ve en az kira geliri karşılığı, zarar olarak belirlenir.
El atmanın önlenmesi ve ecrimisil davaları gibi hukuki konularda profesyonel destek almak için Pektaş Hukuk Bürosu olarak yanınızdayız. Sorularınızı yanıtlamak ve hukuki ihtiyaçlarınıza uygun çözümler sunmak için buradayız. Daha fazla bilgi ve randevu için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.